Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10889/10161
Title: Παρασκευή βιοκαταλύτη διπλής στιβάδας αποτελούμενη από saccharomyces cerevisiae και lactobacilus bulgaricus
Other Titles: Composition of a second layer biocatalyst consisted of saccharomyces cerevisiae and lactobacilus bulgaricus
Authors: Κόκκινου, Παναγιώτα
Keywords: Βιοκαταλύτες
Πηκτή αμύλου
Ακινητοποίηση
Απολιγνινοποιημένη κυτταρίνη
Keywords (translated): Biocatalyst
Starch gel
Cell immobilization
Lignocellulolis
Saccharomyces Cerevisiae
L. bulgaricus
Abstract: Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε μελέτη των ζυμώσεων, σε μίγμα τυρογάλακτος, και μελάσας υπό τη δράση βιοκαταλύτη διπλής στοιβάδας, που περιλάμβανε τους μικροοργανισμούς Saccharomyces Cerevisiae και lactobacillusbulgaricus. Τα pellets του βιοκαταλύτη αποτελούνται από δύο στιβάδες, μία για κάθε μικροοργανισμό. Η εσωτερική στοιβάδα αποτελείται από τον σακχαρομύκητα S. cerevisiae ακινητοποιημένο σε απολιγνινοποιημένη κυτταρίνη (DCM) και η δεύτερη στοιβάδα από Lactobacilusbulgaricusεγκλωβισμένo σε gel αμύλου. Σκοπός των πειραμάτων ήταν η συμπαραγωγή αιθανόληςκαι γαλακτικού οξέος από τις βιοχημικές αντιδράσεις αυτών των μικροοργανισμών στο μίγμα τυρογάλακτος και μελάσας. Και τα δύο συστατικά του θρεπτικού υποστρώματος του μίγματος αποτελούν παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, διαθέτουν υψηλό οργανικό φορτίο, έχουνμεγάλο COD και BOD και συνεπώς, εάν εναποτίθενται στο φυσικό περιβάλλον χωρίς προφυλάξεις και κατεργασία, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το ίδιο και τη δημόσια υγεία. Εντούτοις, τουψηλό οργανικό φορτίο των υλικών αυτών τα καθιστά άριστη πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως πρόσθετα τροφίμων,πλούσιες σε πρωτεΐνες ζωοτροφές κ. α. Η παρακολούθηση των ζυμώσεων πραγματοποιήθηκε με καθημερινή μέτρηση πυκνότητας -με πυκνόμετρα Baume-, θερμοκρασίας και οξύτητας, η δε κινητική των ζυμώσεων ως προς σάκχαρα, αιθανόλη, μεθανόλη και οργανικά οξέα μεGCκαι HPLC αντίστοιχα.
Abstract (translated): In the presentthesis we studied the fermentations, in a whey and molassesmixed substrate,under the action of a novel double-layer biocatalyst that containedmicroorganisms Saccharomyces cerevisiae and lactobacillus bulgaricus. The pellets of this novel biocatalyst consists of two layers, one for each microorganism. The first (internal) layer consists of S. cerevisiae immobilized upon delignified cellulosic material, the second one consists of lactobacillus bulgaricus entrapped into gelatinized starch. The purpose of the experiments was the combined ethanol and lactic acids production, produced by the biochemical activity of these specific microorganisms, reclaiming this mixed whey and molasses substrate. All these materials are major byproducts of food industry. They have high organic load, considerable COD and BOD and therefore are considered as potential hazard for natural environment and human life, if disposed without care. Though, the significant organic load of these materials makes them excellent raw material for the production of value added products such as food additives, protein rich provender etc. The monitoring of the fermentation progress was carried out by daily observation of Baume density, temperature and mesurment of acidity. Fermentation kinetics referring to residual sugars, alcohols and organic acids were carried out using GC and HPLC respectively.
Appears in Collections:Τμήμα Χημείας (ΔΕ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kokkinou(chem).pdf1.5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.