Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10889/10680
Title: Χρηματοοικονομική ανάλυση εταιρειών κλάδου τροφίμων και ποτών 2005-2015. Η επίδραση της οικονομικής κρίσης. Η περίπτωση της εταιρείας ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας Τρόφιμα ΑΒΕΕ
Other Titles: Financial analysis of companies of food and beverage 2005-2015. The effect of the economic crisis. The case of the company Pistiolas Food
Authors: Δρογούτης, Θωμάς
Keywords: Αριθμοδείκτες
Χρηματοοικονομική ανάλυση
Κλάδος τροφίμων
Ποτά
Οικονομική κρίση
Keywords (translated): Ratio
Financial analysis
Food industry
Beverages
Economic crisis
Abstract: Η εν λόγω εργασία επικεντρώνεται στην εξέταση των βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών ενός συνόλου 11 μεγάλων εταιρειών του κλάδου Τροφίμων και Ποτών την περίοδο 2005 – 2015 και στα πλαίσια της ανάλυσης η οποία πραγματοποιείται με την χρήση αριθμοδεικτών, επιχειρείται μια λεπτομερέστερη απεικόνιση της οικονομικής θέσης της εταιρεία ΕΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ. Στόχος είναι η σύγκριση της οικονομικής θέσης τόσο των εταιρειών όσο και του κλάδου στον οποίο αυτές δραστηριοποιούνται πριν (2005 – 2009) και κατά τη διάρκεια (2009 – 2015) της οικονομικής κρίσης. Εξάγονται κατά συνέπεια χρήσιμα συμπεράσματα για το μέγεθος της μεταβολής κύριων χρηματοοικονομικών μεγεθών μεταξύ των 2 αυτών περιόδων, μέσω της εξέτασης των αριθμοδεικτών ρευστότητας, αποδοτικότητας, δραστηριότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης. Από τις εταιρείες που εξετάζονται 4 από αυτές ανήκουν στον κλάδο της Γαλακτοβιομηχανίας, 4 στον κλάδο Ζυθοποιίας και 3 στον κλάδο Επεξεργασίας και Εμπορίας Ρυζιού. Συνοπτικά, η ανάλυση έδειξε ότι και οι 3 κλάδοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας με την εμφάνιση της δημοσιονομικής κρίσης. Σε δύσκολη κατάσταση από πλευράς αποδοτικότητας βρίσκονται η Γαλακτοβιομηχανία και η βιομηχανία ρυζιού, ενώ ο κλάδος Ζυθοποιίας φαίνεται να διατηρεί το υψηλό του μερίδιο και την ανοδική πορεία των κερδών του μεταξύ 2009 – 2015. Οι αριθμοδείκτες δραστηριότητας έδειξαν ότι και οι 3 κλάδοι προβαίνουν σε καλύτερη διαχείριση των απαιτήσεών τους τη περίοδο 2009 – 2015 και γενικώς χρησιμοποιούν με ορθότερο τρόπο τα στοιχεία του συνολικού του ενεργητικού τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ οι αριθμοδείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης μαρτυρούν τη δυσκολία χρηματοδότησης του συνολικού ενεργητικού των κλάδων Ζυθοποιίας και βιομηχανίας ρυζιού με Ίδια Κεφάλαια. Όσον αφορά την ΕΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΕ την περίοδο της κρίσης εμφανίζονται προβλήματα όπως η υπεραποθεματοποίηση, η αστοχία επενδύσεων, η χαμηλή χρησιμοποίηση στοιχείων του ενεργητικού της για την πραγματοποίηση πωλήσεων (υπερεπένδυση κεφαλαίων), η μείωση των καθαρών κερδών ως αποτέλεσμα της μείωσης του κύκλου εργασιών και της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, η μεγαλύτερη δυσκολία είσπραξης απαιτήσεων, καθώς και η υψηλότερη εξάρτηση από ξένα (δανειακά) κεφάλαια για την επιτέλεση της κύριας λειτουργίας της επιχείρησης.
Abstract (translated): This study focuses on the economic analysis of 11 large food and beverage companies in the period 2005 – 2015. The analysis carried out with the use of basic financial ratios. Also a more detailed representation of the financial position of the company PISTIOLAS FOOD is attempted. The objective is to compare the performance of both companies and the industry in which they operate before (2005 - 2009) and during (2009 - 2015) the economic crisis. As a result useful conclusions are drawn through the use of liquidity, profitability, efficiency and capital structure ratios.
Appears in Collections:Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΜΔΕ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΡΟΓΟΥΤΗΣ_ΘΩΜΑΣ.pdf2.72 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.