Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10889/14096
Title: Χημική προεπεξεργασία του οργανικού κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων για παραγωγή βιοκαυσίμων
Other Titles: Chemical pretreatment of organic fraction of municipal solid wastes for biofuel production
Authors: Αγγελής, Ευάγγελος
Keywords: Χημική προεπεξεργασία
Οργανικά κλάσματα
Keywords (translated): Chemical pretreatment
Organic fractions
Abstract: Eνα μεγάλο ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων στη Ελλάδα, αποτελείται από ζυμώσιμα υλικά (~50%), όπως είναι τα υπολείμματα τροφών και άλλα οργανικά υλικά, όπως τα χαρτικά υπολείμματα (~20%). Τα υπολείμματα τροφών προέρχονται από χώρους εστίασης και οικιακής χρήσης. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η βιοτεχνολογική αξιοποίηση του οργανικού κλάσματος των οργανικών αστικών απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων. Το υπό εξέταση οργανικό κλάσμα αστικών απορριμμάτων προήλθε από αντιπροσωπευτική δειγματοληψία υπολειμμάτων τροφών σίτισης φοιτητών στο εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το οποίο ευρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών. Πραγματοποιήθηκε φυσικοχημική ανάλυση του δείγματος προσδιορίζοντας βασικές παραμέτρους (όπως υγρασία, σάκχαρα, πολυφαινόλες, λίπη – έλαια, στοιχειακή ανάλυση άνθρακα, αζώτου και φωσφόρου καθώς και άμυλο). Το άμυλο (πολυσακχαρίτης) αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά του μίγματος οργανικών υπολειμμάτων. Η υδρόλυση του αμύλου συντελεί στη διάσπαση αυτού σε ολιγοσακχαρίτες (3<n<10) ή/ και μαλτοδεξτρίνες (2<n<20) καθώς και σε μονομερή σάκχαρα. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της χημικής προεπεξεργασίας αμυλούχου δείγματος αντιπροσωπευτικού δείγματος υπολειμμάτων τροφών. Ως μεταβαλλόμενοι παράμετροι επελέχθησαν διάφορα χημικά διαλύματα (όπως H2SO4, HCl, NaOH, H2SO3), η συγκέντρωση αυτών (0.7− 3%), η θερμοκρασία (50− 120 0C) και ο χρόνος παραμονής (30− 120 min). Η χημική προεπεξεργασία του δείγματος στους 100οC με διάλυμα 1.12% HCl (t= 94 min) ή με 1.17% HCl (t=86 min) αυξησε τα διαλυτά σάκχαρα κατά 120%, σε σύγκριση με το ανεπεξέργαστο υπόστρωμα.
Abstract (translated): Municipal Solid Wastes (MSW) in Greece consist mainly of fermentable organic material such as food scraps (~50%) and paper residuals (~20%). The aim of this work wasthe study of kitchen waste (KW) thermo-chemical pretreatment focusing on biotechnological exploitation of pretreated wastes for biofuel production. A representative sample of municipal food residues was derived by combining weighted amounts of each individual type of residue recognized in daily samples obtained from the University of Patras’ students restaurant located at the Students Residence Hall (Greece). Physicochemical characterization of the representative KW sample were performed using several types of chemical solutions (i.e. H2SO4, HCl, NaOH, H2SO3) of different solute concentration (0.7, 1.5, 3%) at three temperatures (50, 75, 120 0C) and a range of residence times (30 to 120 min). Optimized results proved that chemical pretreatment of KW, using either 1.12% HCl for 94 min or 1.17% HCl for 86 min (at 1000C), increased soluble sugars concentration by 120% compared to untreated KW. The increase of soluble sugars was mainly attributed to the mono-sugars glucose and fructose.
Appears in Collections:Τμήμα Χημικών Μηχανικών (ΜΔΕ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nemertes_Aggelis(chem_eng).pdf1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.